maanantai 9. kesäkuuta 2014

2014 - Lågskärin majakka & Kirjeitä merille ja meriltä

Tulevasta kesästa uskotaan tulevan lämmin ja aurinkoinen. Ensimmäiset turistit ovat jo saapuneet Nauvoon vaikka varsinainen sesonki alkanee vasta juhannuksen jälkeen.  


tänä kesänä merenkulkutalossa on hienon perusnäyttelyn lisäksi esillä kaksi kiinnostavaa näyttelyä. Merenkulutalo tulee myös olemaan auki koko elokuun ajan. 

Lågskäristä kertova näyttely on merenkulkutalon toisessa kerroksessa.
Suomalainen merenkulkija oli 1800-luvulla mitä suurimmassa määrin siirtotyöläinen ja kahden maailman asukas. Hänen kotinsa oli toisaalta meriä kyntävässä laivassa toisaalta maissa, kaupungissa tai maaseudulla. Hän oli myös alati poissaoleva aviomies ja isä. Miten tämä vaikutti lasten kasvattamiseen, toimeentuloon ja sosiaalisiin suhteisiin? Vielä sata vuotta sitten yhteydenpidossa oli turvauduttava hyvin hitaaseen ja epävarmaan keinoon, kirjeiden kirjoittamiseen. Niissä välittyivät henkilökohtaiset asiat ja tunteet, perheen tilanne, sukulaisten kuulumiset ja paikallisuutiset. Niiden saapuminen kesti kuukausia ja niitä myös katosi matkalla. Kirjeen aikaan saaminen saattoi olla vaikeaa. Monet osasivat tuohon aikaan lukea heikosti ja kirjoitustaidottomia oli paljon. Kirjeiden ja laivojen odottaminen yhdisti merimiesperheitä, sosiaaliseen asemaan katsomatta. Jos kirjeitä ei kuulunut, perhe ei tiennyt milloin mies palaisi tai oliko hän elossa. Laivoissa kirjeet otettiin yhtä innokkaasti vastaan ja kirjeettä jääminen oli pettymys.


Merikeskus Forum Marinumin ja Åbo Akademin Merihistorian laitoksen tuottamassa näyttelyssä tarkastellaan merenkulkijaperheiden arkea perheenjäsenten välisen kirjeenvaihdon ja muistelmien avulla.Tässä näyttelyssä keskitytään eritoten Nauvolaisen merikapteenin, Mats Viktor Lindell (1829-1884), sekä hänen vaimona, Lovisa Vilhelmiinan, syntynyt Fagerström (1831-1872), väliseen kirjeenvaihtoon. Vilhelmina oli Wäcklaxin kartanon tytär ja tilan hoito siirtyi Vilhelminalle ja Viktorille. 

Näyttelyn avajaiset pidetään maanataina 9.6 kello 18:00. Avajaisiin on vapaa pääsy! Tervetuloa vierailulle Nauvoon ja merenkulkutalolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti